уторак, 29. јул 2014.

Мед



Постоје бројне народне легенде о томе како је настао мед, а оно што им је заједничко јесте то да се његов настанак везује за божанско. Тако на пример, по једном веровању, мед настаје од јутарње росе и руменила као дар богова, расут по цвећу и лишћу, а пчеле га скупљају. И сама пчела сеу нашој традицији сматра светом и благословеном животињом. 

  Присуство меда  бележи се у многим обичајима и радњама за обезбеђивање плодности (божићни обичаји, свадбени обичаји, обичаји о рођењу...). На његову улогу такође у магијским радњама, битно су утицале и његове особине, пре свега сладак укус.
У српском народу веровало се да пчеле не могу да гаје они који мисле на зло и превару. Гајење пчела се сматрало светим послом.





Kuca Lazic u emisiji Znanje imanje

Бокал "Девојка и момак из Шумадије"




Бокал"Девојка и момак из Шумадије"


Посебно  место у  култури и традицији Срба заузимају народне ношње. По начину одевања препознавало се, не само одакле је ко, него и којој етничкој односно националној заједници припада.

Шаре веза на народној ношњи су основни елеменат.Орнамент, вез и разноврсни украси се налазе на значајним местима народне ношње: грудима, рукавима, сукњама, марамама и капама.