среда, 11. мај 2022.

Шумадијски архетип – изложба која је привукла бројну публику у Тополи

 Шумадијски архетип –
изложба која је привукла бројну публику у Тополи

 

У КЦ Топола до недеље је постављена изложба слика и ликовних експоната ,,Шумадијски архетип“ Јелене Лазић из Страгара. Јелена је добитник је награде Туристички цвет, Туристичке организације Србије, за најбоље осмишљене сувенире. Поред сувенира, Јелена је направила искорак даље и мотиве традиционалног шумадијског села исписала на својим сликама.

 

На отварању у понедељак најпре се многобројној публици обратила Ема Стевановић, директорка КЦ Топола. Похвалила је Јеленину посвећеност и способност да повеже традицију и уметност.

Изложбу је отворила примењена уметница и сликарка Ана Петровић из Крагујевца, уметнички директор куће "Ђура Јакшић" у Крагујевцу. Задивљена Јеленином упорношћу да истраје у ономе што воли, у очувању традиције и онога што је данас поприлично заборављено и непримењиво. Бавећи се уметношћу, схвата колико је то тежак посао и у толико више је срећна што је баш она ту, да отвори Јеленину изложбу – само део онога што се налази у богатој колекцији ове самоуке уметнице. Проучавајући изложене слике Ана је приметила да оне изазивају спонтани осмех и позитивне емоције.

У уметничком делу програма наступили су женска певачка група КУДа Опленац која отпевала народну песму ,,Чувам овце у мало лива'че“, Драган Јовановић из Јарменовца одсвирао је скоро заборављено коло на двојницама „Крива крушка“ а млада уметница Јана Лазић из Ужица одсвирала је на виолини песму ,,Ој јесенске дуге ноћи“.

Значајно је истаћи да је ово била најпосећенија изложба. Интересовање за ову изложбу показала је и ТВ кућа Б 92.














Нема коментара:

Постави коментар